fbpx

La salut bucodental en nens: Encara que les dents de llet seran substituïdes per les dents definitives, aquestes són molt importants per tenir una bona salut dental i ajudar a que les dents permanents siguin fortes i duradores i que el creixement dels maxil·lars sigui correcte. Per garantir una bona salut bucodental en nens, han de tenir-se en compte algunes recomanacions.

 

Higiene bucodental

Ja des del naixement hem de començar a cuidar la higiene bucal netejant les genives del bebè. Fins a al voltant dels 6 mesos, podem netejar els genives i la llengua utilitzant una gasa humida enrotllada en el dit o bé un raspall de dit per a bebès. Quan ja comencin a sortir les dents, podem utilitzar un raspall de dents de filaments molt suaus especial per a bebès. Hem de netejar-li les genives i/o les dents diàriament, després de cada toma o menjada, especialment després d’esmorzar i abans de posar-lo al llit.

A partir dels 2 anys, si el nen ja sap escopir i no s’empassa la saliva en raspallar-se les dents, podem utilitzar una mica de pasta de dents, de la mida com d’un pèsol. A aquesta l’infant també pot començar a raspallar-se les dents solet, la qual cosa el farà sentir-se gran. És important, però, que l’ajudis amb el repàs final per garantir una bona higiene.

És molt important que des de petits es vagin adquirint aquests bons hàbits d’higiene bucodental i ens esforcem per mantenir-los a mesura que el nen va creixent.

 

 

L’odontòleg, el seu amic

De la mateixa manera que fem revisions pediàtriques als nostres fills, a partir del moment que a l’infant ja li han sortit les dents de llet (al voltant dels 2 anys) hauria de fer-se una primera revisió dental. Aquesta revisió hauria de fer-la un odontopediatra, que és el dentista especialitzat en nens.

La primera vegada que es visita l’odontopediatra, pot causar una mica de por en els nens més petits. Per això dies abans podem “jugar a dentistes” perquè es familiaritzi amb el que li faran en la consulta i se senti tranquil. Pots utilitzar una llanterna i contar-vos les dents l’un a l’altre, deixar-lo que et faci una “revisió”, fins i tot utilitzant un mirallet bucal, etc. És important que li sembli una experiència positiva perquè se senti tranquil. Per això també han d’evitar-se frases que puguin causar-li por al fet d’anar al dentista.

Les revisions a l’odontopediatra haurien de fer-se com a mínim una vegada a l’any. Però a més, cap als 6 i 8 anys també és necessari fer una primera revisió amb l’ortodontista. A aquesta edat ja han sortit algunes dents definitives i els maxil·lars encara estan en creixement. Fer una revisió d’ortodòncia amb l’especialista ens ajudarà a saber si tot està bé o si per contra detectem possibles alteracions o malposicions que, si es tracten a una edat primerenca, evitaran tractaments més llargs, complexos i costosos.

De totes maneres, si el nen té qualsevol alteració en la posició de les seves dents, és important revisar-ho a qualsevol edat. El tractament segurament serà diferent a major edat, però l’important és corregir l’alteració per poder proporcionar al nen un somriure sa i bonic que el faci sentir bé.

Per demanar una primera visita, fes clic aquí.