fbpx

L’ESPORT I LA SALUT BUCODENTAL

QUINA IMPORTÀNCIA TÉ LA SALUT BUCODENTAL QUAN ES PRACTICA ESPORT?

TIPUS DE TRAUMATISMES QUE AFECTEN LA SALUT BUCODENTAL

ES RECOMANA PORTAR UN TRACTAMENT D’ORTODÒNCIA SI PRACTICO UN ESPORT DE CONTACTE?

L’ESPORT

I LA SALUT BUCODENTAL

 

QUINA IMPORTÀNCIA TÉ LA SALUT BUCODENTAL QUAN ES PRACTICA ESPORT?

TIPUS DE TRAUMATISMES QUE AFECTEN LA SALUT BUCODENTAL

ES RECOMANA PORTAR UN TRACTAMENT D’ORTODÒNCIA SI PRACTICO UN ESPORT DE CONTACTE?

Noia practica esport i cuida la seva salut dental

L’esport i la salut bucodental estan relacionats entre ells. En aquest article expliquem per què practicar esport pot arribar a perjudicar la nostra salut bucodental, com afecta la salut bucodental al rendiment de l’esportista, què fer per a controlar-lo i com solucionar-lo.

INTRODUCCIÓ

Setembre, igual que gener, sol ser un mes de nous propòsits i metes. Pot ser ens hem proposat començar a practicar algun esport diferent o nou, intensificar algun que ja practiquem o apuntar als nostres fills a activitats extraescolars que inclouen la pràctica d’algun esport. I és que l’esport és salut! Però, sabies que practicar esport pot arribar a perjudicar la nostra salut bucodental?

Segons la Nota de Premsa del Consejo de Dentistas del 17/08/21 “el 39% [dels traumatismes dentals] es deuen a la pràctica d’esport. Per a evitar-los, el Consell General de Dentistes recomana l’ús de protector bucal durant la realització d’esports d’impacte.”

Dediquem aquest blog a contestar les següents qüestions:

QUINA RELACIÓ EXISTEIX ENTRE L’ESPORT I LA SALUT BUCODENTAL?

Existeix relació entre tots dos aspectes. D’una banda, determinats hàbits i comportament de risc d’esportistes afecten en la seva salut oral. I d’altra banda, una mala salut bucodental pot afectar en els resultats dels esportistes. Saber això, pot ajudar a prevenir problemes en el rendiment dels esportistes i problemes en la seva salut bucodental.

blanc
TRAUMATISMES

La pràctica d’un esport d’impacte pot portar a ocasionar traumatismes dentals i amb això fractures dentals i/o maxil·lars, avulsions, etc.

 

CÀRIES

Durant la pràctica d’un esport, l’estrès i l’augment de la respiració bucal provoca que disminueixi la secreció de saliva. Amb això disminueix el pH de la boca i afavoreix l’aparició de càries. A més, és molt comú que els esportistes augmentin el consum de begudes energètiques, que solen ser àcides i amb alt contingut en sucres. Tot això incrementa notablement l’aparició de càries, erosió d’esmalt i hipersensibilitat dental.

Deshidratació i sequedat bucal

Els experts recomanen augmentar la ingesta d’aigua abans, durant i després de practicar esport, i mantenir-se ben hidratat. D’aquesta manera mantenir el pH en nivells idonis i que d’aquesta manera realitzi el seu efecte protector.

BRUXISME DENTAL

Quan es realitza esport pot ser que, a causa de l’estrès, inconscientment, es grinyolin o s’estrenyin les dents. Això es diu bruxisme dental i pot arribar a afectar l’Articulació Temporomandibular (ATM). Tot això arriba a ocasionar, a més de tensió i dolor, desgast de les dents, erosió, esquerdes i sensibilitat dental ocasionada per la pèrdua de l’esmalt dental i exposició a la dentina.

Mals musculars i de les articulacions

Una maloclusió, quan les dents o encaixen bé, pot originar contractures musculars i problemes posturals que afectin el rendiment esportiu. Determinades tendinitis i miàlgies tenen el seu origen en infeccions bucodentals.

Malalties periodontals

Els esportistes d’alt rendiment solen estar sotmesos a un gran estrès psicològic, la qual cosa afavoreix l’estrenyiment de les dents, pèrdua de l’os alveolar i inflamació de les genives. I si, a això li sumem una pobra higiene dental, augmenta el risc de patir una malaltia periodontal. La malaltia periodontal, com la gingivitis i la periodontitis, en estat molt avançat pot provocar forts dolors.

TIPUS DE TRAUMATISMES DENTALS En PRACTICAR ESPORT

Qualsevol tipus de traumatisme s’ha de considerar com una urgència i acudir ràpidament a la clínica dental i així evitar danys majors. Una vegada allí l’odontòleg examinarà al pacient i l’ajudarà amb el millor tractament en la seva situació. Quins tipus de traumatismes dentals pot produir la pràctica d’un esport de contacte?

 • Ferides o contusions en la boca.

  Aquestes es poden produir en la llengua, en els llavis, en les genives o en les galtes. Com actuar? Després de l’impacte s’ha de rentar i desinfectar la zona i comprovar l’estat de les dents i de l’os.

 • Luxació

  Això ocorre quan el cop desplaça la dent del seu alvèol (la cavitat en la qual està allotjat cadascuna de les dents). La dent es mou, però no acaba de caure. Com actuar? Sobretot, no tocar la dent ni usar col·lutori. Visitar ràpidament el dentista.

És important visitar regularment el dentista per a cuidar la salut bucodental quan es practica esport
“Davant qualsevol traumatisme dental es recomana acudir ràpidament al dentista.”
És important visitar regularment el dentista per a cuidar la salut bucodental quan es practica esport
“Davant qualsevol traumatisme dental es recomana acudir ràpidament al dentista.”
 • Fractura de la dent

  Quan s’ha trencat un tros de dent és important saber que el nervi d’aquest no estigui danyat. Com actuar? És important recuperar el fragment trencat de la dent per a poder portar-lo ràpidament a l’odontòleg i que aquest pugui trasplantar-lo de nou. Per a conservar-ho sense danyar-lo ha d’estar submergit en solució salina, aigua o llet.

 • AVULSIÓ DENTAL

  Una avulsió és quan, a causa de la força del traumatisme, la dent és expulsada per complet del seu alvèol, de la boca. Com actuar? Primerament, s’ha de recuperar la dent subjectant-lo per la corona, mai per l’arrel. No s’ha de netejar, ni esbandir. Immediatament després, acudir al dentista perquè pugui trasplantar-lo.

 • Problemes en l’Articulació Temporomandibular (ATM)

  Aquesta articulació és la que s’encarrega d’obrir i tancar la mandíbula, mastegar el menjar, … Tenir problemes en la ATM pot provocar limitacions d’obertura i tancament, dolor en mastegar, cefalees, etc. Com actuar a tenir un traumatisme tan fort? Acudir ràpidament a urgències a un hospital perquè així descartin altres patologies o malalties.

Un jugador de rugbi té més riscos de sofrir un traumatisme dental. Ha de cuidar la seva salut bucodental quan practica esport.
“Els traumatismes dentals a causa de l’esport poden provocar ferides o contusions en la boca, luxació de la dent, fractures i avulsions.”
Un jugador de rugbi té més riscos de sofrir un traumatisme dental. Ha de cuidar la seva salut bucodental quan practica esport.
“Els traumatismes dentals a causa de l’esport poden provocar ferides o contusions en la boca, luxació de la dent, fractures i avulsions.”

COM MANTENIR UNA BONA SALUT BUCODENTAL SI PRACTICO ESPORT

És essencial que els esportistes extremin la cura de la seva salut bucodental i que visitin al seu dentista periòdicament. Tenir una bona salut bucodental repercutirà en la seva salut general i, així mateix, en la pràctica esportiva. Com pot un esportista mantenir una correcta salut bucodental?

 • MANTENIR UNA BONA HIGIENE DENTAL
 • VISITAR PERIÒDICAMENT Al TEU DENTISTA
 • TENIR UNA CORRECTA HIDRATACIÓ
 • PORTAR UNA DIETA EQUILIBRADA
 • EVITAR L’ABÚS DE BEGUDES ENERGÈTIQUES
 • USAR PROTECTORS BUCALS

ELS PROTECTORS BUCALS PER A CUIDAR LA SALUT BUCODENTAL EN ESPORTS DE CONTACTE

La majoria d’esports tenen una sèrie d’accessoris de protecció per a cuidar la salut dels jugadors davant impactes, caigudes, cops,… Estan els cascos, les genolleres, colzeres, canyelleres, guants, calçat, etc. Una d’aquestes proteccions és el protector bucal.

El protector bucal no solament és per a esports com la boxa, pot servir per a esports com el futbol, el bàsquet, handbol, rugbi, karate o hoquei. Per què hauria de portar el meu fill un protector bucal en esports tan comuns? Perquè el futbol, per exemple, no deixa de ser un esport de contacte i un mal cop, sense voler, en la mandíbula o en les dents, pot suposar una lesió greu. De fet, sempre cal prevenir al màxim les lesions en la cara i en les dents en qualsevol situació.

Els protectors bucals esmorteeixen els possibles cops i minimitzen el risc de sofrir lesions en la cara i les conseqüències com a dents trencades i ferides en llavis, mandíbula i llengua.

En les proteccions de la boxa està el protector bucal per a cuidar la salut bucodental quan es practica aquest esport
“La majoria d’esports tenen una sèrie d’accessoris de protecció per a cuidar la salut dels jugadors.”

TIPUS DE PROTECTORS BUCALS PER A L’ESPORT

 • PREFABRICAT
  Es venen preformats i llestos per a utilitzar. Són voluminosos, una mica incòmodes ja que dificulta la respiració i la parla, i no s’adapten correctament a la boca de l’usuari.
 • DE BULLIR I MOSSEGAR (SEMIADAPTABLES)
  Aquests protectors bucals s’estoven amb aigua calenta (en ebullició) i en inserir-se en la boca aquest adapta la seva forma. Es poden comprar en botigues i farmàcies, i s’ajusten millor que els prefabricats, però no s’aconsegueix un ajust perfecte.
 • FETS A MIDA
  Aquest tipus de protector bucal és realitzat per un odontòleg i es fabrica a mida per a cada persona. És el més còmode de portar i el més eficaç perquè s’adapta a la perfecció a la boca.
Dona ensenya un protector bucal per a cuidar la salut bucodental mentre es practica esport
Dona ensenya un protector bucal per a cuidar la salut bucodental mentre es practica esport

Com sempre, el més recomanable és consultar amb el teu dentista de confiança o la teva ortodontista per a valorar les opcions segons el seu ús i necessitat, i així brindar la protecció adequada.

CURA I REEMPLAÇAMENT DE PROTECTORS BUCALS PER A L’ESPORT

Els adolescents i els nens pot ser que necessitin reemplaçar els seus protectors bucals ja que, com la seva boca està creixent i en constant canvi, els protectors ja no encaixen en les seves boques. Però també han de reemplaçar-se quan hi ha senyals de desgast, si està trencat o espatllat, o si no encaixa bé.

Però per a allargar la seva vida útil cal cuidar-los bé i tenir-los sempre llestos per al seu ús. Com?

Protector bucal per a cuidar la salut bucodental mentre es practica esport
 • Esbandir-los abans i després de cada ús amb aigua neta.
 • Netejar-los amb freqüència amb aigua fresca i sabó. Aclarir-ho bé.
 • Guardar-lo i transportar-lo en la seva capseta. Ha de ser resistent i tenir forats per a afavorir la ventilació, així el protector bucal s’assecarà bé i evitarem que es multipliquin els bacteris.
 • No deixar-lo al sol o en aigua calenta.
 • Compte amb les mascotes, a algunes els agrada mossegar-los. Cal guardar-ho en la seva caixa i en llocs on la mascota no arribi a agafar-lo, com a dins els armaris o a les prestatgeries.
 • Revisa si s’ajusta bé, si té signes de desgast o trencament per si calgués reemplaçar-ho.
 • Durant les teves revisions amb el dentista, porta el protector bucal amb tu perquè l’odontòleg pugui examinar-lo i netejar-lo a fons.

Amb l’alineació dental, gràcies al tractament d’ortodòncia, obtindrà una millor mossegada i li resultarà més fàcil mantenir les dents netes, la qual cosa podria ajudar a alleujar aquest tipus de símptomes.

TRACTAMENTS D’ORTODÒNCIA I L’ESPORT

ES POT PORTAR POSAT UN TRACTAMENT D’ORTODÒNCIA SI ES PRACTICA UN ESPORT DE CONTACTE?

La resposta és sí. Per què?

Perquè un tractament d’ortodòncia no sols serveix per a millorar l’estètica de la persona, sinó més aviat, la part més important és que ajuda a cuidar la salut bucodental. En quin sentit? Una boca que tingui totes les dents alineades permet poder realitzar el raspallat de manera correcta en totes les peces dentals i així evitar l’acumulació de carrall, l’aparició de càries i altres malalties dentals. Una boca amb les dents correctament alineades també evitarà possibles fractures dentals, ja que no hi haurà cap dent que sobresurti i que sigui més vulnerable a sofrir els efectes dels impactes.

Així que el tractament d’ortodòncia és essencial per a les persones que practiquen esport. Per això recomanem que tota persona visiti al seu dentista i aquest, mitjançant un estudi ortodòntic rigorós, valori si necessita un tractament d’ortodòncia o no.

+ INFO: BENEFICIS D'UN TRACTAMENT D'ORTODÒNCIA
MILLORA LA RESPIRACIÓ NASAL
  • En nens i adolescents afavoreix un desenvolupament harmoniós de la cara
  • Filtra l’aire als pulmons
  • Millora la qualitat del somni
MILLORA LA MASTICACIÓ
  • Amb això millora la digestió d’aliments
  • Prevé el desgast dentari
  • I prevé problemes de la ATM (Articulació Temporomandibular)
Adolescente protege dientes al practicar deporte y cuida su salud bucodentalPROTEGEIX LES DENTS
  • Evita fractures dentàries, per no tenir peces dentals sobresortides
  • Facilita un correcte raspallat i dificulta l’acumulació excessiva de carrall i l’aparició de càries
CONTRIBUEIX AL BENESTAR
  • Augmenta l’autoestima
  • Millora les relacions interpersonals
+ INFO: BENEFICIS D'UN TRACTAMENT D'ORTODÒNCIA
MILLORA LA RESPIRACIÓ NASAL
  • En nens i adolescents afavoreix un desenvolupament harmoniós de la cara
  • Filtra l’aire als pulmons
  • Millora la qualitat del somni
MILLORA LA MASTICACIÓ
  • Amb això millora la digestió d’aliments
  • Prevé el desgast dentari
  • I prevé problemes de la ATM (Articulació Temporomandibular)
PROTEGEIX LES DENTS
  • Evita fractures dentàries, per no tenir peces dentals sobresortides
  • Facilita un correcte raspallat i dificulta l’acumulació excessiva de carrall i l’aparició de càries
CONTRIBUEIX AL BENESTAR
  • Augmenta l’autoestima
  • Millora les relacions interpersonals

Adolescente protege dientes al practicar deporte y cuida su salud bucodental

Mentre es practiqui esport hi ha diferents maneres de cuidar el tractament d’ortodòncia depenent del tipus de tractament que es realitza i alguns tenen uns certs avantatges sobre uns altres. QUIN TIPUS DE TRACTAMENT D’ORTODÒNCIA ÉS MÉS RECOMANABLE SI ES PRACTICA ESPORT?

L’ORTODÒNCIA INVISIBLE. LA MILLOR OPCIÓ QUAN ES PRACTICA ESPORT

Un tractament d’ortodòncia invisible consisteix en una sèrie de planxes transparents (alineadors o aligners) fetes a mida. Aquest tipus de tractament és extraïble, la qual cosa permet menjar el que vulgui, així que es pot gaudir de la seva dieta habitual, raspallar-se les dents i utilitzar fil dental després dels menjars amb major facilitat.

En conseqüència, aquests alineadors fets a mida poden resultar més còmodes per a la boca i les genives i també poden prevenir el desgast de les dents que provoca el bruxisme. I a més de ser transparents, per la qual cosa són molt més estètics que els brackets, serveixen com a protector bucal en cas de practicar esport. En cas d’algun impacte en la cara, a diferència dels brackets, aquests protegeixen les dents, les genives, els llavis i les galtes de ferides. Tot això ho converteixen en el tractament d’ortodòncia ideal per als esportistes.

Tres companyes en la pista d'atletisme practiquen l'esport i es preocupen de la seva salut bucodental
Ortodòncia invisible és la millor opció per a cuidar la salut bucodental i practicar l'esport
Comparativa entre ortodòncia amb alineadors transparents i bràquets
ALINEADORS vs. BRÀQUETS
Tracta de manera efectiva una gran varietat de casos, com apinyament, espaiat, mossegada croada, mossegada profunda i protrusió. ALINEADORS i BRÀQUETS
Alinea les dents. ALINEADORS i BRÀQUETS
Permet menjar qualsevol tipus d’aliment. ALINEADORS
Pot retirar-se sempre que es necessiti. ALINEADORS
És transparent, per la qual cosa és pràcticament invisible. ALINEADORS
Ajuda a raspallar-se les dents i utilitzar fil dental amb normalitat per a una major salut periodontal. ALINEADORS
Està fabricat amb un material plàstic suau i còmode. ALINEADORS
Protegeix les dents davant cops, com els realitzats per esports de contacte, i del bruxisme. ALINEADORS
Allibera temps agenda ja que redueix la freqüència de les visites en la clínica a cada 6-8 setmanes. ALINEADORS

Per a tenir més informació sobre l’ortodòncia invisible visita l’apartat Tractaments > Ortodòncia Invisible de la nostra web.

Els ortodontistes i directors mèdics de les clíniques dentals Orthodontic Centers porten més de 20 anys dedicant-se en exclusiva a l’ortodòncia, la qual cosa suposa milers de tractaments d’ortodòncia realitzats. A més, tots els nostres ortodontistes té la formació i certificació específica requerida per a poder realitzar un tractament d’ortodòncia invisible amb aligners. Aquests doctors són Invisalign Providers, estan en constant formació, així poden realitzar aquest tipus de tractaments amb garanties per a tota mena de pacient, des de nens fins a adults i amb l’última tecnologia: l’escàner intraoral en 3D itero.