fbpx

Tractaments

BRUXISME

 

El bruxisme és l’hàbit involuntari d’estrènyer o grinyolar les peces dentals sense propòsits funcionals. Això pot succeir durant el dia i la nit, mentre dormim. No és un trastorn perillós, no obstant això, el bruxisme pot causar lesions dentals permanents (desgast de les peces, fissures i/o fractures), dolor molest en la mandíbula, maldecaps, dolor d’esquena o dolor d’oïda. Si tens símptomes relacionats amb el bruxisme, en Orthodontic Centers els nostrees professionals revisaran les teves dents i mandíbula per a detectar signes de bruxisme i et recomanaran el tractament més adequat per a tractar-lo.

Tractaments

BRUXISME

El bruxisme és l’hàbit involuntari d’estrènyer o grinyolar les peces dentals sense propòsits funcionals. Això pot succeir durant el dia i la nit, mentre dormim. No és un trastorn perillós, no obstant això, el bruxisme pot causar lesions dentals permanents (desgast de les peces, fissures i/o fractures), dolor molest en la mandíbula, maldecaps, dolor d’esquena o dolor d’oïda. Si tens símptomes relacionats amb el bruxisme, en Orthodontic Centers els nostrees professionals revisaran les teves dents i mandíbula per a detectar signes de bruxisme i et recomanaran el tractament més adequat per a tractar-lo.

Què és el bruxisme?

El bruxisme és l’hàbit involuntari d’estrènyer o grinyolar les peces dentals (lliscar o fregar les dents de darrere cap endavant un sobre l’altre) sense propòsits funcionals. Això pot succeir durant el dia i la nit, mentre dormim.

No és un trastorn perillós, no obstant això, el bruxisme pot causar lesions dentals permanents (desgast de les peces, fissures i/o fractures), dolor molest en la mandíbula, maldecaps, dolor d’esquena o dolor d’oïda.

Més informació sobre el bruxisme

En blanc

QUINS SÍMPTOMES PRODUEIX EL BRUXISME?

El carrisqueig provocat pel bruxisme pot desgastar les dents, és sorollós i, en grinyolar les dents s’exerceix pressió sobre els músculs, teixits i altres estructures al voltant de la mandíbula. Tot l’anterior pot causar problemes de l’articulació temporomandibular (ATM). A més, el bruxisme pot provocar els següents problemes:

 • Dolor o inflamació de la mandíbula
 • Dents fracturades 
 • Genives retretes
 • Sensibilitat dental a aliments calents, freds o dolços.
 • Sensibilitat muscular, especialment al matí
 • Mal de cap
 • Dolor d’oïda (degut en part al fet que les estructures de la ATM estan molt prop del conducte auditiu extern)

Altres símptomes del bruxisme abasten:

 • Ansietat, estrès y tensió
 • Depressió
 • Insomni
 • Trastorns alimentaris

Això no vol dir que la persona que pateix bruxisme tingui tots aquests símptomes o que causi o no dolor. Els factors que influeixen varien d’una persona a una altra. Per exemple:

 • El nivell d’estrès
 • La força i el temps en que es grinyola les dents
 • L’alineació o malposició de les dents
 • La postura corporal
 • La capacitat de relaxar-se
 • La dieta
 • Els hàbits en dormir

QUÈ POT OCASIONAR EL BRUXISME?

Encara es desconeix l’origen real del bruxisme però existeixen diferents factors relacionats amb l’aparició d’aquest, els quals són:

 • estrès
 • ansietat
 • una mala alimentació
 • una alineació inadequada de les dents
 • trastorns respiratoris durant el somni, com roncar o apnees
 • males postures a l’hora de dormir
 • efectes secundaris d’alguns medicaments
 • l’estil de vida: beure alcohol, fumar, consum de drogues i/o prendre excessives begudes amb cafeïna com a te o cafè

A QUI AFECTA EL BRUXISME?

Segons dades del 2020 de la Societat Espanyola De Disfunció Craneomandibular i Dolor Orofacial – (SEDCYDO), es calcula que, a Espanya, pateix bruxisme el 70% de la població adulta.

Ejemplo de un caso de bruxismo en un adulto

Exemple d’un cas de bruxisme en un adult

Però el bruxisme en nens és un problema molt més comú del que en principi pogués semblar. Les edats en què el bruxisme infantil es presenta amb més freqüència són entre els 6 i 10 anys, i és un problema bastant estès. La causa principal que aparegui a partir dels 6 anys, és perquè és quan també es comencen a caure les dents de llet i apareixen les dents definitives. A més, el bruxisme infantil pot provocar la caiguda de les dents de llet abans d’hora.

El bruxisme nocturn és el més habitual i aconsegueix un nivell de presència similar al de l’adult durant la preadolescència.

Boca de un niño que le falta una pieza dental

Els nens també poden patir bruxisme

QUAN VISITAR AL DENTISTA?

Consulta a un dentista si:

 • les teves dents estan desgastades, danyats o sensibles
 • et fa mal la mandíbula, la cara o l’oïda
 • algú del teu entorn et comunica que grinyoles les dents mentre dorms
El dentista revisarà les teves dents i mandíbula per a detectar signes de bruxisme i et recomanarà el tractament més adequat per a tractar-lo, o si has de visitar a una altra mena de professional, com el metge de capçalera.

DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT DEL BRUXISME

en blanc
1. FÈRULES DENTALS

La férula dental es la primera solución a los síntomas del bruxismo

La primera mesura per a tractar el bruxisme són les fèrules oclusals (una funda dental a mesura) per a prevenir el desgast dental.

Aquestes fèrules requereixen d’ajustos periòdics pel que sempre l’ha de prescriure i ajustar el teu odontòleg. Les fèrules amb materials elàstics o tous solen estar contraindicades (les que es venen per internet).

Les fèrules dentals no eliminen el bruxisme, però sí disminueixen els seus efectes negatius. Moltes vegades, el grinyol associat al bruxisme persistirà, observant-se un progressiu desgast de la fèrula, però no en les teves dents. També eliminarà la tensió en l’articulació temporomandibular o ATM, per la qual cosa alleujarà la pressió al capdavant, mandíbula i coll.

2. ORTODÒNCIA

Paciente sufre bruxismo y lleva ortodoncia invisible Invisalign

En el cas que l’odontòleg diagnostiqui que el bruxisme ve originat per un problema d’alineament o maloclusió dental, la millor solució és un tractament d’ortodòncia. Per què?

Per a començar, millora la funcionalitat de les dents ja que evita un desgast dental accelerat. El tractament d’ortodòncia corregeix alteracions de la ATM (mossegada croada, prognatisme o retrognatismo mandibular, etc), entre molts altres avantatges.

Mentre duri el tractament de ortodòncia, no es pot usar la fèrula dental. Llavors, mentre duri el tractament d’ortodòncia quina podem fer per a evitar el bruxisme?

L’ortodòncia invisible

La millor solució per a l’ortodòncia i el bruxisme és el tractament d’ortodòncia amb Invisalign ®. Aquest tractament consisteix en uns alineadors (fundes) extraïbles, fets a mida, que a més de moure les teves dents fins a la posició correcta, evita que les dents entrin en contacte directe, excepte en el moment de menjar. D’aquesta manera, els pacients estan protegits sempre. Un altre aspecte important és que aquests alineadors es canvien cada setmana, així que el desgast associat al bruxisme no importa. Aquest tipus d’ortodòncia és el substitut ideal de la fèrula de descàrrega.

Paciente sufre bruxismo y lleva ortodoncia invisible Invisalign

En finalitzar el tractament, s’ha d’usar uns retenidors unes certes hores al dia (igual que el tractament amb ortodòncia convencional). Aquests, a més, també faran durant un temps la funció de fèrula per a el bruxisme.

Amb l’ortodòncia invisible, a més d’alinear les teves dents també alleuja els símptomes del bruxisme.

3. INJECCIONS DE TOXINA BOTULÍNICA TIPUS A

Botox clínica dentalEl bruxisme pot provocar hipertròfia del múscul masseter. El tractament més acceptat per a aquesta malaltia és l’ús de toxina botulínica tipus A (botox) directament en el múscul, el qual bloqueja un neurotransmissor anomenat acetilcolina, que frena la hiperactivitat muscular i alleuja la pressió d’aquest.

La hipertròfia del múscul masseter es diagnostica clínicament per l’asimetria facial que produeix (cara amb forma quadrada), pel creixement lent dels músculs i per la seva relació amb els símptomes del bruxisme.

Diversos estudis han informat que les injeccions de toxina botulínica (botox) protegeix les estructures orofacials (dents, músculs mandibulars, ATM) del mal induït pel bruxisme, controlant els seus moviments involuntaris, al mateix temps que alleuja el dolor i els símptomes relacionats amb l’excessiva contracció muscular.

4. Tècniques de relaxació i canvi d'hàbits.

Una de las soluciones son las técnicas de relajaciónQuan les causes del bruxisme estan associades a situacions d’estrès o ansietat crònics, els professionals en psicologia poden aconsellar tècniques de relaxació, tècniques de meditació, l’aplicació de teràpies cognitiu conductuals (TCC), pràctica de ioga, tècniques de respiració, etc. Se sol implementar la relaxació de la musculatura corporal com a alternativa viable per a la reducció i eliminació dels estats de nerviosisme, estrès i ansietat.

També se sol recomanar canviar hàbits nocius com deixar el consum de drogues, l’hàbit de fumar i beure menys alcohol.
5. Tractament Farmacològic

Quan la causa són els nivells elevats d’estrès diürn o insomni psicofisiològic, a més de la teràpia podria estar indicada la farmacoterapia. Tot això ha de diagnosticar-ho, tractar-ho i realitzar seguiment el professional adequat, des del metge de capçalera a un doctor en psiquiatria.

6. Altres diagnòstics i tractaments

La persona que sofreix de bruxisme no sols pot ser detectat per la presència clínica de desgast dental, sinó també per la presència de símptomes a nivell de l’aparell masticatori (dolor en la musculatura, artràlgia, cefalees, bloquejos articulars de les ATMs, etc.) o per la presència de reflux gastroesofàgic, roncs o apnees, indicatiu de l’existència d’un trastorn respiratori relacionat amb el somni.

En resum, un correcte diagnòstic i tractament d’aquests pacients pot suposar un gran repte per al dentista. Per això és aconsellable que els professionals tinguin la formació específica i la qualificació requerida en aspectes protèsic-dentals perquè portin a bon terme la complexa rehabilitació ocluso-dental d’aquests pacients.

PER QUÈ CONFIAR EN ORTHODONTIC?

En les clíniques Orthodontic Dental Centers comptem amb els millors professionals especialitzats i experimentats. Aquests odontòlegs han tractat centenars de casos de pacients amb bruxisme, els quals continuen recomanant-nos als seus amics i familiars.

També nostres ortodoncistas (odontòlegs especialitzats en ortodòncia) han cursat i així han obtingut la certificació especial Invisalign Provider que els qualifica per a realitzar tractaments d’ortodòncia invisible amb els seus alineadors transparents. La seva destacada experiència els ha concedit la valoració Invisalign Diamond i Platinum Elit Provider.

El tracte tan pròxim i personal caracteritzen als doctors i membres del personal de les nostres clíniques dentals.

Un altre detall és que comptem amb l’últim en tecnologia per a donar-te el servei que et mereixes. Disposem del nou escàner intraoral en 3D itero que permet prendre els registres del pacient d’una manera ràpida i còmoda, a més d’aportar major precisió i exactitud. Per als tractaments d’ortodòncia invisible permet realitzar una planificació digital del tractament que necessites i et mostrarem l’evolució de manera virtual i en 3D perquè puguis veure els resultats previstos del teu tractament d’ortodòncia invisible amb alineadors.

No et preocupis, no t’emportaràs sorpreses en el teu pressupost, ja que et presentarem un pressupost tancat. A més, podràs pagar-ho en còmodes quotes, amb opció a finançament a mida i amb preus molt competitius.

DEMANA CITA EN UN SOL CLIC

És fàcil i ràpid! En tan sols uns minuts tindràs la teva cita.

 1. Selecciona la clínica on t’agradaria visitar-te
 2. Escull el tipus de visita que desitges
 3. Tria tu mateix/al dia i l’hora que més et convingui
 4. Emplena les teves dades per a poder realitzar correctament la reserva

NOU SERVEI PER A
RESERVAR CITA ONLINE

És fàcil i ràpid! En tan sols uns minuts tindràs la teva cita.

 1. Selecciona la clínica on t’agradaria visitar-te
 2. Escull el tipus de visita que desitges
 3. Tria tu mateix/al dia i l’hora que més et convingui
 4. Emplena les teves dades per a poder realitzar correctament la reserva
SEDA - Demana una primera visita en la Clínica dental Orthodontic
SEDA - Pide una primera visita en la Clínica dental Orthodontic - clínicas
Consejo - Demana una primera visita a la Clínica dental Orthodontic
FDE Fundación Dental Española
AHIADEC Associació d'Higienistes Dentals i Auxiliars de Catalunya
SEDO Sociedad Española de Ortodoncia

COEC Pide primera visita en la clínica dentalSEDA Pide primera visita en la clínica dental

 

Consejo Pide una primera visita en tu clíncia dental OrthodonticFDE Fundación Dental EspañolaAHIADEC Associació d'Higienistes Dentals i Auxiliars de CatalunyaSEDO Sociedad Española de Ortodoncia