fbpx

La salut bucodental en nens: Encara que les dents de llet seran substituĆÆdes per les dents definitives, aquestes sĆ³n molt importants per tenir una bona salut dental i ajudar a que les dents permanents siguin fortes i duradores i que el creixement dels maxilĀ·lars sigui correcte. Per garantir una bona salut bucodental en nens, han de tenir-se en compte algunes recomanacions.

 

Higiene bucodental

Ja des del naixement hem de comenƧar a cuidar la higiene bucal netejant les genives del bebĆØ. Fins a al voltant dels 6 mesos, podem netejar els genives i la llengua utilitzant una gasa humida enrotllada en el dit o bĆ© un raspall de dit per a bebĆØs. Quan ja comencin a sortir les dents, podem utilitzar un raspall de dents de filaments molt suaus especial per a bebĆØs. Hem de netejar-li les genives i/o les dents diĆ riament, desprĆ©s de cada toma o menjada, especialment desprĆ©s d’esmorzar i abans de posar-lo al llit.

A partir dels 2 anys, si el nen ja sap escopir i no s’empassa la saliva en raspallar-se les dents, podem utilitzar una mica de pasta de dents, de la mida com d’un pĆØsol. A aquesta l’infant tambĆ© pot comenƧar a raspallar-se les dents solet, la qual cosa el farĆ  sentir-se gran. Ɖs important, perĆ², que l’ajudis amb el repĆ s final per garantir una bona higiene.

Ɖs molt important que des de petits es vagin adquirint aquests bons hĆ bits d’higiene bucodental i ens esforcem per mantenir-los a mesura que el nen va creixent.

 

 

L’odontĆ²leg, el seu amic

De la mateixa manera que fem revisions pediĆ triques als nostres fills, a partir del moment que a l’infant ja li han sortit les dents de llet (al voltant dels 2 anys) hauria de fer-se una primera revisiĆ³ dental. Aquesta revisiĆ³ hauria de fer-la un odontopediatra, que Ć©s el dentista especialitzat en nens.

La primera vegada que es visita l’odontopediatra, pot causar una mica de por en els nens mĆ©s petits. Per aixĆ² dies abans podem ā€œjugar a dentistesā€ perquĆØ es familiaritzi amb el que li faran en la consulta i se senti tranquil. Pots utilitzar una llanterna i contar-vos les dents l’un a l’altre, deixar-lo que et faci una ā€œrevisiĆ³ā€, fins i tot utilitzant un mirallet bucal, etc. Ɖs important que li sembli una experiĆØncia positiva perquĆØ se senti tranquil. Per aixĆ² tambĆ© han d’evitar-se frases que puguin causar-li por al fet d’anar al dentista.

Les revisions a l’odontopediatra haurien de fer-se com a mĆ­nim una vegada a l’any. PerĆ² a mĆ©s, cap als 6 i 8 anys tambĆ© Ć©s necessari fer una primera revisiĆ³ amb l’ortodontista. A aquesta edat ja han sortit algunes dents definitives i els maxilĀ·lars encara estan en creixement. Fer una revisiĆ³ d’ortodĆ²ncia amb l’especialista ens ajudarĆ  a saber si tot estĆ  bĆ© o si per contra detectem possibles alteracions o malposicions que, si es tracten a una edat primerenca, evitaran tractaments mĆ©s llargs, complexos i costosos.

De totes maneres, si el nen tĆ© qualsevol alteraciĆ³ en la posiciĆ³ de les seves dents, Ć©s important revisar-ho a qualsevol edat. El tractament segurament serĆ  diferent a major edat, perĆ² l’important Ć©s corregir l’alteraciĆ³ per poder proporcionar al nen un somriure sa i bonic que el faci sentir bĆ©.

Per demanar una primera visita, fes clic aquĆ­.