fbpx
Nens feliços tornen a l'escola sense càries
Dra. Raquel Díaz
Dra. Raquel Díaz

Odontopediatra, odontòloga general y endodoncista

Núm. de col·legiada: 6762

Ja ha arribat setembre i també la tornada a l’escola dels més petits de la casa. Una tornada marcada per l’adaptació a les rutines higièniques d’aquesta “nova normalitat”, però amb la que no podem oblidar-nos de les rutines ja establertes, aquelles que ens prevenen d’una de les malalties més prevalents en el món i la que, segons el “Consejo General de Dentistas”, és la malaltia més estesa entre la infància, 5 vegades més que l’asma i 20 més que la diabetis: la CÀRIES.

Cal recordar que a Espanya 1 de cada 3 nens menors de 6 anys tenen càries. Tan sols 1 de cada 4 menors de 3 anys ha visitat al dentista. I a més, 1 de cada 10 nens menors de 2 anys d’edat ja tenen una o més càries.

Les càries en les dents de llet, són importants?

Molts pares ens pregunten si val la pena tractar aquestes dents de llet si finalment cauran. La resposta és sí.
Existeixen diferents raons pels quals sí que s’han de tractar:

 

  • La càries és una malaltia i, com a conseqüència, pot produir dolor i infecció. Aquesta infecció pot estendre’s o arribar a generar infeccions en els ronyons, el cor o l’empitjorament d’una diabetis en els nens.
  • La destrucció del teixit de la dent provocarà pèrdua d’espai per a l’erupció de les dents definitives, la qual cosa farà que aquests no es puguin col·locar en la posició correcta.
Nen encara té les dents de llet i no té càries

Com podem evitar les càries?

1- VISITA EL ODONTOPEDIATRA SEMPRE ABANS DEL PRIMER ANIVERSARI.

Els nens menors d'un any han de fer la seva primera visita al odontopediatra
Idealment la SEOP (Sociedad Española de Odontopediatría) recomana la primera visita fins i tot abans, durant l’embaràs de la mare o almenys abans dels 6 mesos del nen, quan s’introdueix l’alimentació complementària.

Tinguem en compte que no es porta el nen al pediatra quan compleix 6 anys, es porta des que neix. Amb la salut oral hem de seguir les mateixes recomanacions. El dentista farà un seguiment del menor des de la primera infància fins a l’edat adulta. Es donaran les recomanacions específiques referent a la salut dental dels nens i es realitzarà el seguiment de l’estat bucal durant les revisions una vegada a l’any o més sovint segons el risc establert de càries.

2- RASPALLAT ASSISTIT 2 VEGADES AL DIA AMB PASTA FLUORADA (MÍNIM 1000 PPM DE FLUOR) DES DE L’ERUPCIÓ DE LA PRIMERA DENT

A partir dels 3 anys es pot augmentar fins a 1450 ppm de fluor. La quantitat de pasta variarà des d’un granit d’arròs fins a un pèsol segons edat.

“Si el risc vols controlar, als teus fills has de raspallar”.

L’odontopediatra serà l’encarregat/da d’explicar la tècnica i la quantitat apropiada a cada moment i els pares hauràn de realitzar-li el raspallat fins als 6 anys i repassar-lo fins als 9-10. Hem de tenir en compte que “si el nen no sap lligar-se bé les sabates, no té habilitat per a raspallar-se tot sol”.

Madre enseña a niño como cepillar los dientes, evitando así tener caries en un futuro

“Si el risc vols controlar, als teus fills has de raspallar”.
Nena controla els dolços per a evitar tenir càries

3- Controlar la quantitat de sucre, el nombre de menjades diàries, i el temps entre elles.

Quan no es deixa suficient temps entre menjada i menjada, la saliva no pot neutralitzar els àcids de la placa i les dents estan en risc de perdre minerals importants, que és el que pot portar a la creació de càries.
La càries és fàcilment evitable seguint aquestes recomanacions i tenint en compte que “cada euro invertit en prevenció serà un estalvi de 20 en tractaments que evitarem als nostres petits”.

Dra. Raquel Díaz

 

Per a saber més sobre la odontopediatria o odontologia infantil fes clic aquí!

Enllaços d’interès: 
Sociedad Española de Odontopediatría - caries Consejo de dentistas - caries

DEMANA CITA EN UN SOL CLIC

A la teva primera cita revisarem la teva salut dental, realitzarem el diagnòstic del teu problema i t’indicarem el pla de tractament més adequat per a resoldre’l. També et presentarem el pressupost i t’explicarem les diferents opcions de pagament i finançament.